Fasade...

IZDELAVA FASADE

POGOSTA VPRAŠANJA

KAKŠNA JE CENA FASADE?


Cena fasade je odvisna od debeline izolacije, materiala in površine fasade. Kateri fasadni sistem boste izbrali je odvisno od vaših potreb in pričakovanj. Fasado delamo za naslednjih 40 in več let, zato pri debelini izolacije ne varčujemo. Nekaj centimetrov več pri debelini izolacije fasade ne bo bistveno podražilo, se bo pa poznalo pri nižjih stroških ogrevanja in bivalnemu ugodju v objektu! Cenik fasad si lahko ogledate tukaj.

KATERO VRSTO FASADE IZBRATI?


Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Ur. l. RS 52/2010) določa, da je lahko največja toplotna prehodnost zunanjega zidu U = 0,28 W/m2K. Pogojem zadostimo, če za izolacijo stene iz votle opeko debeline 29 cm izberemo:
• fasadni stiropor EPS-F grafitni, debeline 10 cm
• fasadni stiropor EPS-F beli, debeline 12 cm
• fasadni mineralna volna, debeline 12 cm

KATERE VRSTE TOPLOTNE IZOLACIJE PRIPOROČATE?


STIROPOR EPS-F:


Fasadna plošča iz stiropora (EPS-F) je največkrat uporabljena izolacijska plošča v fasadnih sistemih. Plošča je lahka, slabo absorbira vodo in je odporna na plesni in gnitje. Njena toplotna prevodnost > = 0,040 W/mK. Fasadni stiropor EPS-F je primeren tako za novogradnje kot tudi za toplotne obnove objektov.

STIROPOR EPS-F GRAFITNI:


Fasadna plošča EPS-F grafitni stiropor ima za 20% boljšo izolativnost kot navadni beli EPS-F. Njena toplotna prevodnost je 0,032 W/mK. Fasadni stiropor z EPS-F je primeren tako za novogradnje kot tudi za toplotne obnove objektov.

MINERALNA VOLNA:


Fasadne plošče:

So mineralne sestave, negorljive in se termično ne spreminjajo (raztezajo oz. krčijo). Njihova toplotna prevodnost je 0,036 W/mK, paroprepustnost pa μ < 10. Fasadni sistem iz mineralne volne imajo dobre fizikalne lastnosti ter odlično zvočno karakteristiko.Fasadne lamele:

So plošče iz kamene volne, pri katerih so vlakna postavljena prečno na površino. To jim zagotavlja večjo razplastno trdnost. Prednosti fasadnih sistemov z lamelami iz kamene volne so odlične fizikalne lastnosti in zvočna izolacija. Fasadne lamele iz kamene volne so negorljive in zato primerne za izolacijo visokih stavb in drugih objektov s protipožarnimi zahtevami.


KATERA VRSTA FASADE JE CENOVNO UGODNA?


Stiropor je najcenejši toplotni izolacijski sistem pri tem pa je potrebno upoštevati še hitro in enostavno izvedbo. Uporablja se tako za novogradnje kot za toplotne prenove objektov.
Sestava fasadnega sistema:
• fasadna plošča iz stiropora EPS-F
• lepilo za izravnalni sloj in armaturo
• armirna mrežica iz steklenih vlaken
• osnovni premaz za izravnavo vpojnosti
• zaključni sloj

KAKŠNA JE RAZLIKA MED PLOŠČAMI IN LAMELAMI IZ MINERALNE VOLNE?


Bistvena prednost lamel iz mineralne volne pred ploščami je orientiranost njenih vlaken. Vlakna so obrnjena pravokotno na zid, kar pomeni boljše mehanske lastnosti izolacije. To nam omogoča možnost vgradnje tudi brez dodatnega mehanskega pritrjevanja. Vgrajujemo jih tako pri novogradnjah kot tudi pri sanacijah starih še neizoliranih stavb.

KATERI FASADNI SISTEM JE PRIMEREN ZA SIPOREKS?


Dodatna toplotna izolacija, ki se uporablja za stene zidane iz porobetona mora biti ustrezno paroprepustna, zato se priporoča uporaba mineralne volne. Če potreb po dodatni toplotni izolaciji ni, potem je primeren tudi fasadni sistem z lahkim ometom.

KATERO FASADO UPORABITI ZA SANACIJO VLAŽNE – STAREJŠE HIŠE?


Pri sanaciji vlažnih sten in starejših hiš je potrebno uporabiti omete, ki omogočajo izsuševanje in prenos vlage iz notranjosti v okolico. Kot toplotno izolacijski material za izdelavo fasade se priporoča uporablja mineralne volne, ki omogoča zadostno paroprepustnost.

KAKŠNA JE NAJNIŽJA TEMPERATURA, PRI KATERI ŠE LAHKO NANAŠAMO ZAKLJUČNI SLOJ?


Silikatni zaključni do +6 °C in akrilni zaključni sloj do +5 °C, enaki pogoji veljajo za čas sušenja ometa. Čas sušenja je različen, zato ga ni mogoče točno določiti. Odvisen je od vremenskih pogojev in karakteristik objekta. Primernost pogojev vedno oceni izvajalec, kateri jamči za kvaliteto končnega izdelka. V prodaji pa so tudi zaključni sloji z dodanimi aditivi katere lahko vgrajujemo tudi pri temperaturah 0°C.

V ČEM JE RAZLIKA MED SILIKATNIM IN AKRILNIM ZAKLJUČNIM SLOJEM?


Razlika med silikatnim in akrilnim slojem je predvsem v paroprepustnosti in vodoodbojnosti. Akrilni zaključni sloji so veliko bolj vodoodbojni, medtem ko so silikatni zaključni sloji paroprepustnejši.

KAKO IZVESTI FASADO NA PODNOŽJU STAVBE?


Za preprečitev dviga kapilarne vlage se za podnožje uporabljajo toplotno izolacijske plošce XPS oz. stirodur. Sidranje plošč na predelu cokla je nujno potrebno. Sidramo jih z PVC sidri v višini cca. 30 cm od terena navzgor.

ALI JE POTREBNO TOPLOTNO IZOLACIJSKE PLOŠČE DODATNO SIDRATI?


Da, potrebno je dodatno sidranje vseh toplotno izolacijskih plošč, izjema je le opečnata podlaga kjer dodatno sidranje ni potrebno. Vedno pa dodatno sidramo na betonu, lesu in starejših ometih. Sidranje je obvezno tudi pri višini nad 20 metrov. Pri toplotni prenovi starih objektov je sidranje plošč obvezno, razen v primeru ko se stari omet v celoti odstrani. Izolacijske plošče se na zid pritrjuje z lepljenjem in sidranjem. Vrsto ter dolžino sider izberemo glede na podlago in vrsto izolacije.